På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

This website contains information about alcoholic beverages and you must be 25 years or older to visit.

Fill in your age

 

Gougeres med comtékräm

 

Pate à choux, även kallat branddeg på svenska kan användas till både söta och salta rätter. I detta recept förvandlas smeten till härliga små ostpuffar.

Pate à choux deg
250 g mjölk

250 g vatten

225 g smör

10 g havsalt

10 g socker

300 g vetemjöl

500 g ägg ca 8-10 st

Ostkräm

100 g grädde

150 g comté eller annan lagrad hårdost

1 ägg

2 dl rapsolja

salt


SÅ HÄR GÖR DU

Pate à choux deg
• Mät upp alla ingredienser.
• Värm upp mjölk, vatten, smör, salt och socker på låg värme.
• När smöret har smält och det precis har börjat koka häll i mjölet i kastrullen.
• Med kastrullen fortfarande över värme, rör runt med en träslev tills smeten går ihop, blivit glansig och släpper från kanterna. Ta av kastrullen från värmen och överför smeten till en bunke.
• Blanda i äggen, ett i taget under omrörning, gärna i en hushållsassistent. Låt varje ägg arbetas in i smeten innan du häller i nästa.
• När alla ägg är i ska smeten vara trögflytande, nästan seg.
• Lägg sedan smeten i en spritspåse.

Ostkräm
• Sätt på ugnen på 200°c
• Riv osten och koka försiktigt upp grädden.
• Låt grädden stå på svag värme och ha i osten. Låt osten smälta i den varma grädden, det kan vara bra att vända runt med en slickepott.
• När osten smält överför du den till en kärl lämpligt att mixa i.
• Kläck i ägget i ostblandningen.
• Med en stavmixer, mixa i ostblandningen medan du försiktigt med tunn stråle häller i oljan i kärlet. Mixa tills du har fått i all olja och att ostkrämen är homogen och blank.
• Smaka av med salt.
• Häll över ostkrämen i en spritspåse.
• Spritsa paté choux degen på ett bakplåtspapper, i storleken av en femkrona. Tänk på att inte spritsa för tätt då de expanderar.
• Baka i ca 15 min i mitten av ugnen. De är klara då de är gyllenbruna.
• När de har svalnat en aning fyll då bollarna med ostkräm från botten. Nu är de redo att serveras.

Briska Demi-Sec

Äppelcider med smak av riesling och persika. Vi drivs av att skapa så god cider som möjligt. Här har våra cidermakare låtit en cider med hög juicehalt möta toner av riesling och tropiska frukter. Resultatet är en modern halvtorr cider, som tillverkats med passion för klassiskt ciderhantverk. Serveras till mat eller som sällskapsdryck.

Färg: Ljust gul

Doft: Tydlig frisk och fruktig doft av persika och citrus. Inslag av äpplen, riesling och tropisk frukt.

Smak: Finstämd och elegant balans mellan frisk syra och fruktighet. Smak av solmogen persika och passionsfrukt med inslag av äppliga honungstoner och riesling.
En viss torrhet i eftersmaken.

Alkoholvolym: 4,5 Vol%